Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Je baarmoeder gaat groeien en banden worden uitgerekt. Je gaat meer bloed aanmaken, je borsten groeien. Het kraakbeen in je rug en bekken wordt week, je houding verandert en je darmen maken plaats voor de groeiende baarmoeder. De sterk veranderende hormoonhuishouding beïnvloedt ook je gevoelsleven. Door alle veranderingen kunnen er klachten ontstaan. Zwangerschapsklachten zullen bij elke vrouw en bij elke zwangerschap verschillen. Het is belangrijk om goed naar je lijf te luisteren en de tijd en rust te nemen voor alle veranderingen. Wij voorzien je graag van tips. Maak je je zorgen om je gezondheid? Blijf er niet mee rondlopen, maar bespreek het met ons.
Aambeien
Onder invloed van het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en je bloedvaten tijdens je zwangerschap slapper. Dit vergroot de kans op aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Deze kunnen erg jeuken en veroorzaken bij harde ontlasting veel pijn. Ook kun je soms wat bloedverlies hebben bij de ontlasting. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen door vezelrijk te eten, voldoende te drinken en voldoende te bewegen. Om de aambeien te doen slinken, helpt Curanol het beste. Dit is een natuurlijk product, verkrijgbaar als zalf, eventueel in combinatie met tabletten. Deze kun je kopen bij de drogist, of bestellen via curanol.nl. Je kunt ook bij je huisarts terecht voor een recept voor een pijnstillende zalf.
Bandenpijn
De groeiende baarmoeder hangt aan banden in je buik. Je kunt bij inspanning last krijgen van bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen ook pijnlijk zijn, zoals bij sporten, niezen, of omdraaien in bed. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen. Bandenpijn kan heel pijnlijk zijn, maar het kan geen kwaad en verdwijnt vanzelf weer bij rust.
Bloedend tandvlees
Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens je zwangerschap. Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Verzorg je gebit goed en ga bij klachten naar de tandarts of mondhygiëniste.
Brandend maagzuur
Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Het hormoon progesteron maakt dat de stand van je maag verandert en maagzuur makkelijker je slokdarm inloopt. Later in de zwangerschap zorgt de groei van de baarmoeder ervoor dat er minder ruimte voor je maag overblijft. Er zijn voedingsmiddelen die de klachten kunnen verergeren, zoals koffie, sinaasappelsap, vet of pittig gekruid eten en koolzuur. Het helpt vaak om ’s avonds niet te veel te eten vlak voor het slapen gaan en het hoofdeinde van je bed te verhogen. Soms kan het nemen van een lepel vanille vla of gebrande amandelen verlichting geven. Rennies kun je veilig nemen. Helpt dit niet en wil je andere medicijnen tegen brandend maagzuur gebruiken, overleg dit met je apotheek en vertel het ons op je eerstvolgende afspraak.
Harde buiken
Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit zijn ‘harde buiken’. Harde buiken kunnen geen kwaad en geven geen ontsluiting. Als je na inspanning een harde buik krijgt, kan dat betekenen dat je het rustiger aan moet doen. Het kan helpen om een warm bad te nemen of om een warme kruik tegen je buik te houden. Heb je regelmatige harde buiken of worden ze steeds sterker/pijnlijker? Neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige.
Hartkloppingen
In de zwangerschap kun je, zo maar ineens of bij inspanning, last krijgen van hartkloppingen. Je hart moet, om al het extra bloed goed rond te pompen, zo’n 15 keer per minuut sneller slaan. Dit kan soms het gevoel geven van hartkloppingen. Indien je vaker last hebt van hartkloppingen, of als je jezelf er niet prettig bij voelt, kun je natuurlijk even voor controle langs bij je huisart, maar hartkloppingen op zichzelf zijn een normaal verschijnsel in de zwangerschap.
Hoofdpijn
De hormonale veranderingen in de eerste drie tot vier maanden kunnen leiden tot hoofdpijn. Ook vermoeidheid kan meespelen. Hoofdpijn is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad. Meestal nemen de klachten vanzelf af na het eerste trimester. Let op dat je voldoende rust neemt en drink voldoende. Je kunt veilig paracetamol nemen (zonder cafeïne en codeïne), maximaal 6 tabletten per 24 uur. In de tweede helft van de zwangerschap kan hoofdpijn ook een teken zijn van een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. Neemt hoofdpijn met rust niet af of maak je je zorgen? Bel dan de dienstdoende verloskundige.
Jeuk
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van jeuk. Vaak op de buik, maar het kan over het hele lichaam voorkomen. Een droge huid en het oprekken van de huid spelen mee en zijn onschuldig. Ook functioneert de lever door alle hormoonveranderingen minder goed, met jeuk als gevolg. Soms is er sprake van overmatige jeuk en is er huiduitslag op het lichaam zichtbaar. Heb je huiduitslag of jeuk op handen en voeten, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige. Indien nodig verwijzen we je door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Misselijk
Met name in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid en overgeven. Meestal helpt het om regelmatig kleine beetjes te eten, zodat je maag niet leeg is. Je merkt zelf waar je het beste op reageert. Soms kan het drinken van gemberthee helpen, of Okugest, een homeopathisch middel van VSM. Zolang je niet het gevoel hebt dat je uitdroogt of veel afvalt, kan de misselijkheid geen kwaad. In ernstige gevallen kan eventueel medicatie worden voorgeschreven door de huisarts.
Moeheid
Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je heel moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dit komt door veranderingen in je hormonen. Het komt zelden voor dat bloedarmoede de oorzaak is van moeheid. Probeer je dagelijkse activiteiten overeen te laten komen met wat je op dat moment aankan. Over het algemeen gaat het vanzelf over in het tweede trimester.
Obstipatie (moeizame stoelgang)
Tijdens de zwangerschap werken je darmen trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Het is belangrijk om veel te drinken en goed in beweging te blijven. Vezelrijke voeding kan helpen, zoals rauwkost, fruit en volkoren producten. Eventueel kun je zemelen toevoegen. Een homeopathische oplossing is manna-vijgen sap, van het merk Salus. Als niets helpt, is het mogelijk om een middel tegen obstipatie te vragen via de apotheek of huisarts.
Psychische klachten
Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen. Wisselende stemmingen zijn normaal. Tijdens de zwangerschap kun je je sneller en meer gestrest voelen dan op andere momenten in je leven. Je kunt dan minder controle ervaren, je huilt sneller, of je hebt minder geduld met jezelf of anderen. Het is belangrijk dat je een manier vindt om te ontspannen, stress te verminderen en hulp te vragen als je dit nodig hebt. Probeer rust te nemen. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met de verloskundige.
Pigmentvlekken
In de zwangerschap kunnen onder invloed van zonlicht bruine vlekken in je gezicht ontstaan: een ‘zwangerschapsmasker’. Je kunt dit voorkomen door je huid te beschermen tegen de zon. Gebruik een zonnebrandproduct met een hoge factor, blijf in de schaduw of draag een hoed. Na de zwangerschap verdwijnen deze vlekken meestal vanzelf weer.
Rug- of bekkenpijn
Tijdens de zwangerschap veranderen je gewicht en houding en worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Deze veranderingen kunnen bewegingsklachten of pijn in het bekken opleveren. Een goede houding kan de klachten verminderen. Zorg dat je bij het bukken of tillen goed door je knieën buigt. Geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als je uit bed komt eerst op je zij, en druk jezelf daarna zijwaarts omhoog. Ook kun je bepaalde oefeningen doen om je rugspieren te versterken. Zwemmen is ook goed voor je rug. Als je echter iedere dag pijn hebt en de pijn belemmert je in je dagelijkse leven, dan is het verstandig om naar een mensendieck- of fysiotherapeut te gaan. Hiervoor heb je geen verwijsbrief nodig.
Spataderen
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Zorg dat je regelmatig beweegt en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Gebruik een krukje of een kussen om de benen hoog te houden als je gaat liggen of zitten. Ook het dragen van aangemeten, elastische steunkousen helpt de klachten van spataderen te verminderen. Na de bevalling worden spataderen snel kleiner, maar ze kunnen altijd zichtbaar blijven.
Vocht vasthouden
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Soms kun je daardoor dikke handen, voeten en enkels krijgen. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Zorg dat je voldoende beweging krijgt en leg je benen wat hoger als je zit of ligt. Je benen masseren of koud douchen kan verlichting geven. Blijf voldoende drinken. Houd je ineens veel vocht vast (met name in het gezicht) en heb je last van andere klachten, zoals misselijkheid, hoofdpijn of anderszins ziek voelen, bel dan de dienstdoende verloskundige.
Vaak plassen
Tijdens de zwangerschap moeten de meeste vrouwen vaker plassen dan normaal. Doordat de baarmoeder steeds groter wordt, komt er meer druk op de blaas. Daardoor heb je sneller het gevoel dat je moet plassen. Voel je heel vaak aandrang om te plassen? Dat kan door een blaasontsteking komen. Meestal heb je dan ook een branderig gevoel bij het plassen maar dat hoeft niet. Breng in dat geval een potje urine voor controle naar de huisarts. Bij een blaasontsteking in de zwangerschap is het nodig om antibiotica te gebruiken, omdat je als zwangere zelfs van een eenvoudige blaasontsteking veel harde buiken kunt krijgen of erg ziek kunt worden. De huisarts weet precies welke medicatie tijdens de zwangerschap is toegestaan en welke niet.