Zwangerschap

Echoscopie

In de praktijk beschikken wij over een eigen echoapparaat. Je kunt bij ons terecht voor alle eerstelijns echo’s, zoals de vroege-, termijn-, groei- en liggingsecho. Ook kun je bij ons terecht voor echo's op eigen verzoek (zonder medische indicatie), zoals een geslachtsbepaling.

Versie 2Bij een echoscopie wordt een afbeelding gemaakt met geluidsgolven die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. De geluidsgolven worden door de structuren in het lichaam teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door de transducer (echokop) opgevangen en omgezet naar beelden.

Wij bieden de mogelijkheid voor echo's op het avondspreekuur op onze locaties in Amstelveen en Amsterdam Buitenveldert. Ook kan de echo aan je zwangerschapscontrole gekoppeld worden.

Voor de uitgebreide screeningsecho verwijzen wij naar ons regionaal screeningscentrum SAM&. Indien gewenst, kunnen in SAM& de echo’s voor een combinatietest en 20 weken screeningsecho worden gemaakt.

Vroege echo voor iedereen

Indien je bloedverlies hebt vóór 10 weken zwangerschapsduur, of je hebt eerder ooit een miskraam gehad, dan is er een medische reden om een vroege echo te maken bij een zwangerschapsduur van 7 a 8 weken. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Wij hebben ervoor gekozen om al onze cliënten een vroege echo aan te bieden, ook als daar geen medische reden voor bestaat. Deze echo noemen wij een 'gunst-echo' en dienen we niet in bij de zorgverzekeraar.

Met de vroege echo kunnen we het volgende beoordelen:

  • of de zwangerschap intact is: klopt het hartje? 
    bevindt het kindje zich in de baarmoeder?
  • is het een eenling of meerling?

Echo’s vóór 10 weken worden meestal vaginaal gemaakt. Voor het maken van een vaginale echo is een lege blaas nodig.

Termijnecho

De termijnecho vindt het beste plaats tussen 10 en 12 weken zwangerschap. Met de termijnecho kunnen we het volgende beoordelen:

  • of de zwangerschap intact is: klopt het hartje?
    bevindt het kindje zich in de baarmoeder?
  • de uitgerekende datum wordt vastgesteld
  • is het een eenling of meerling?

Voor het maken van een termijnecho na een zwangerschapsduur van 10 weken is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. Je kunt het beste een uur voor de echo gaan plassen en daarna 2 glazen water drinken. We kunnen dan meestal de zwangerschap via je buik bekijken. Indien er bij de echo blijkt dat je toch iets minder ver zwanger bent, of het beeld is niet voldoende van kwaliteit, dan zullen we alsnog voorstellen een vaginale echo te maken, of de echo op een later tijdstip te herhalen.

De termijnecho wordt voor iedereen vergoed door de zorgverzekeraar.

Groeiecho

Echo AstridWij hebben ervoor gekozen, om al onze cliënten een groeiecho aan te bieden bij ongeveer 30 weken zwangerschap. Nadat wij de gegevens van de 20 weken-screeningsecho in een groeicurve hebben gezet, kunnen wij met deze echo de groei van de baby volgen. Deze echo is een aanvulling op het onderzoek met de hand. Wij meten bij deze echo de maten van het hoofd, de buik en het been. Daarnaast kijken wij naar de hoeveelheid vruchtwater. Door de gegevens van de 30 weken-echo in te vullen in de grafiek bij de gegevens van de 20 weken-echo, kunnen we kijken of de groeicurve van de baby een voldoende stijgende lijn laat zien. Indien er sprake lijkt van te weinig groei, zal voor groeicontrole worden verwezen naar het ziekenhuis.

Liggingsecho

Wij bieden alle cliënten, bij ongeveer 35 weken zwangerschap, een liggingsecho aan. Middels deze echo controleren wij of de baby met het hoofd naar beneden ligt. Indien de baby toch met de billen naar beneden ligt, kan worden verwezen voor een eventuele versie (draaiing) van de baby. Indien gewenst, wordt dit, vanaf 36 weken zwangerschap, in het ziekenhuis gedaan. Naast het bepalen van de ligging, proberen we ook dan nog de groei van de buik, het hoofd en het been te volgen. Deze maten worden in de groeicurve met de eerdere metingen gezet, zodat we kunnen zien of de baby nog steeds naar verwachting groeit.

Meer informatie over echoscopisch onderzoek bij een combinatietest en 20 weken-screeningsecho, lees je bij Prenataal onderzoek.

ECHO op verzoek

Cliënten uit onze praktijk kunnen ook bij ons terecht voor echo's op eigen verzoek (zonder medische indicatie), zoals een geslachtsbepaling vanaf 16 weken zwangerschap. 

Voor een echo plannen wij 15 minuten in. Je ontvangt twee foto-afdrukken van de echo en kunt alle foto's digitaal terugvinden in de app op je smartphone (over deze app ontvang je informatie na je eerste afspraak).

Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een echo op verzoek brengen wij 40 euro in rekening, welke we je vragen vooraf te voldoen.