Hierbij willen we je voorzien van een update over de genomen maatregelen t.a.v. het coronavirus in de verloskundige zorg in onze regio. Vanuit de verschillende landelijke organisaties, waaronder onze beroepsorganisatie de KNOV en vanuit de ziekenhuizen zijn er aanpassingen en verscherpingen op het beleid. Wij volgen de berichten op de voet. De belangrijkste zaken:
– Verschillende locaties van de Atalmedial laboratoria zijn tijdelijk gesloten. Het laboratorium in Ziekenhuis Amstelland is dicht. Je kunt voor de NIPT of GTT (glucose tolerantietest) terecht op de locatie Jan Tooropstraat 138, in Amsterdam. De openstelling van de diverse locaties kan per dag verschillen en de informatie van de Atalmedial website is niet up to date. Wij adviseren je om, de dag voorafgaand aan je bezoek, na te gaan waar je terecht kunt, op telefoonnummer 0880037735
– De afspraken voor medisch noodzakelijke echo’s gaan door, waaronder de 20 weken screeningsecho bij echocentrum SAM. Ook hier is nu alleen de zwangere zelf welkom.
– Wij vragen je er rekening mee te houden dat wij je de (werk)dag voor je afspraak opbellen. Dit kan zowel met het praktijknummer als met een afgeschermd nummer zijn. Wij nemen dan vragen en informatie met je door. De controle-afspraak zelf is uitsluitend bedoeld voor de controle van je bloeddruk en de groei van je buik (met het luisteren van het hartje), of voor de medische echo-afspraak.
– Wij blijven je met klem vragen, om niet naar de praktijk te komen als je je grieperig of verkouden voelt, of als je mogelijk risicocontact hebt gehad met een besmet persoon. Als je dan een afspraak bij ons hebt, verzoeken wij je telefonisch of per email contact op te nemen met de assistente.
– Wij adviseren je te overwegen de 22 weken kinkhoestprik enige tijd uit te stellen. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week tot aan het einde van je zwangerschap. Enkele weken later vaccineren brengt tijdige en voldoende bescherming niet in gevaar.
– Vanaf een zwangerschapsduur van 35 weken geven wij je op het spreekuur een uitgeprinte versie van je zwangerenkaart mee. Zo kan iedere hulpverlener jouw medische gegevens inzien als dit nodig is. Wij vragen je deze kaart mee te nemen naar iedere afspraak in het ziekenhuis en bij de bevalling.
– Bij de bevalling thuis of in het ziekenhuis zijn alleen jij en je partner welkom. De extra persoon, die eerder nog welkom was, vervalt hierbij. Dit geldt helaas ook voor een geboortefotograaf of doula.
– Mocht er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, dan mogen wij niet altijd mee naar het ziekenhuis. In dat geval begeleiden wij je desgewenst tot aan de deur van het ziekenhuis. Wij dragen de zorg dan telefonisch over aan de gynaecoloog.
– Een badbevalling is nu alleen mogelijk indien je gezond bent, zonder tekenen van verkoudheid, ziekte of koorts. Indien dit wel het geval is, verhoogt dit de kans op besmetting van de hulpverlener en is dit niet toegestaan.
– Eerder ontmoedigden wij kraambezoek. Nu verzoeken wij je dringend om in de kraamweek geen bezoek te ontvangen. Deze maatregel is er voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de kraamverzorgende. Ontvang je toch bezoek, dan zal de kraamverzorgende weggaan.
Wij willen je vragen om updates t.a.v. nieuwe relevante informatie vanuit onze praktijk de komende tijd via onze website in de gaten te houden. Deze vind je hier onder ‘nieuws’.
Alle maatregelen zijn erop gericht om de kans op besmetting voor zorgverleners en cliënten zo klein mogelijk te maken. De zorgverleners vormen een belangrijke spil in de zorg voor zwangeren en hun ongeboren kind. Wij hopen op je begrip.