Jonge baby’s vormen de belangrijkste risicogroep voor het krijgen van een ernstige kinkhoestinfectie. Een effectieve manier om hen hiertegen te beschermen is door zwangere vrouwen te vaccineren. Via de placenta geven zwangere vrouwen beschermende antistoffen door aan hun kind. Deze antistoffen beschermen het kind in de eerste levensmaanden tegen (een ernstig verloop van) kinkhoest, tot zij oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn.
Het vaccineren van alle zwangeren tegen kinkhoest werd in 2015 geadviseerd door de Gezondheidsraad. De staatssecretaris van VWS zal later besluiten of hij dit advies overneemt. Officieel is voorlichting over een kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap nog geen verloskundige taak. Deze vaccinatie behoort nog niet tot standaardzorg en wordt helaas niet vergoed. In de toekomst verandert dit wellicht.
Je kunt hier nu wel voor terecht bij je huisarts of via de GGD Amsterdam. Je betaalt de vaccinatie zelf. Indien je ervoor kiest je te laten vaccineren is de beste periode hiervoor tussen de 28 en 32 weken zwangerschap. Als je je bij de GGD wilt laten vaccineren, kun je online een afspraak maken bij het reizigers advies- en vaccinatiebureau. Je kunt op het formulier aangeven dat je niet voor een reis gevaccineerd wilt worden maar vanwege de optie ‘overig’: