Een goede voorbereiding kan je helpen ontspannen aan de start van je bevalling te staan. In onze videoserie informeren we jou en je partner uitgebreid over het beloop van de bevalling. Ook een zwangerschapscursus biedt een goede voorbereiding en kan eventuele angst wegnemen. Op het spreekuur bespreken we de bevalling en een geboorteplan als je dat wenst. Laat je informeren en stel ons al je vragen. We geven je graag tips en voorzien je van checklists, waarmee je kunt controleren of je er ook praktisch gezien klaar voor bent.
Lezen
Het kan fijn zijn om je in te lezen. Er zijn goede boeken en tijdschriften en je ontvangt folders van onze praktijk. Op de website De Verloskundige vind je ook betrouwbare informatie in de vorm van folders en filmpjes.
Enkele boekentips:
Liefdevol bevallen – Mirjam Vos
Mama’en – Nina Pierson
Veilig bevallen – Beatrijs Smulders
Duik in je weeën – Carita Salomé
Ontspannen bevallen met hypnose – Barbara Corsetto
Videoserie
Geboorteplan
In een geboorteplan kun je jouw specifieke wensen voor je bevalling beschrijven. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Het maakt inzichtelijk wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijkertijd geeft het bespreken ervan een moment om samen door te nemen wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling. Je beslist zelf of je een geboorteplan maakt of niet. Als je het hebt, bespreken we je geboorteplan graag bij een zwangerschapsduur van ongeveer 36 weken. Wij ontvangen het plan graag digitaal, zodat we het aan je dossier kunnen toevoegen. Mocht er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, dan dragen we het geboorteplan over aan de gynaecoloog. Daarom is het handig om zelf een print bij je te hebben. Tips over het schrijven van een geboorteplan vind je op de website De Verloskundige
Wat heb je nodig?
Voor de bevalling, moet je een aantal zaken in huis hebben. Deze spullen zijn nodig voor zowel een geplande thuis- als ziekenhuisbevalling. Het is verstandig om alles voor 37 weken zwangerschap in huis te hebben:
- bedklossen (of kratjes) om je bed te verhogen tot minimaal 70-80 cm hoog (klossen leen je gratis bij de Thuiszorgwinkel van Medipoint Amstelring)
- twee emmers met vuilniszakken
- twee metalen kruiken en twee kruikenzakken
- twaalf hydrofiele luiers
- twee mutsjes en babykleertjes
Kraampakket
Meestal wordt een kraampakket je door de zorgverzekeraar toegestuurd, rond 30 weken zwangerschap. Als je hiervoor niet verzekerd bent, moet je het zelf kopen. Dit kan bij o.a. de Thuiszorgwinkel, een babyzaak of apotheek. Ook kun je los alle benodigde onderdelen aanschaffen. Soms ben je dan iets goedkoper uit. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je kraampakket compleet is.
Tas voor bevalling in het ziekenhuis
Wanneer je snel naar het ziekenhuis moet tijdens de bevalling, is het handig dat er al een tas klaarstaat, met alle spullen die je nodig hebt. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je ‘vluchtkoffer’ compleet is.
Baby-uitzet
Voor de komst van je kind heb je een aantal spullen nodig, voor het bedje, voor de voeding en de verzorging van je baby. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je baby-uitzet compleet is.