Skip to main content

Begeleiding in de eerste week

En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Eindelijk kun je je kindje aanraken en in de ogen kijken. Je hebt nu rust nodig om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie. Er breekt een tijd aan waarin veel gebeurt. Wij begeleiden je hierbij, samen met je kraamverzorgende.

Kraambedcontroles

Wij komen in de eerste week na de geboorte een aantal keer bij je thuis langs. De kraamverzorgende zal de medische controles doen en je op weg helpen met je baby in de eerste week. Zij begeleidt je bij de voeding en verzorging van je kindje. Wij houden samen met haar in de gaten of alles normaal verloopt. Ongeveer een week na de bevalling sluiten we het kraambed af en dragen we de zorg over aan de huisarts en het consultatiebureau.

Begeleiding na een medische indicatie

Wij begeleiden ook vrouwen in de kraamtijd, die tijdens de zwangerschap en bevalling begeleid zijn door de gynaecoloog. Je kunt je in de zwangerschap al inschrijven voor de kraambedcontroles. Dit kan eenvoudig via het aanmeldformulier. Informeer je gynaecoloog over je aanmelding voor de kraamtijd, zodat onze praktijknaam wordt genoteerd in je dossier. Het ziekenhuis zal de zorg dan aan ons overdragen wanneer jij en je kindje naar huis gaan.

De kraamtijd: een roze wolk?

Helaas bestaat er vaak een te mooi beeld van de eerste week na de bevalling: Er is een prachtig lief kindje, het huis is netjes opgeruimd, er is taart en een kraamhulp die het bezoek koffie en thee brengt. De kraamvrouw zit trots met haar baby in bed en straalt naar de buitenwereld een en al geluk uit. Hoewel dit alles zeker bestaat, is dit meestal niet de gehele realiteit van het kraambed.

De kraamtijd is vaak een vermoeiende tijd. De bevalling levert meestal de eerste slapeloze nacht op. Je kindje krijgt elke drie uur voeding, waardoor de nachten die volgen ook weinig slaap kennen. Al is het vaak lastig om het slaaptekort overdag in te halen, toch adviseren wij je zoveel mogelijk rust te nemen. Vaak staat er veel visite voor je deur, van familie en vrienden, maar ook van ons en het consultatiebureau. De kraamverzorgende zal je zeker helpen, maar soms zal je bewust moeten kiezen voor minder visite en meer rust.

De kraamtijd is vaak ook een onrustige en onzekere tijd. Je moet je baby nog leren kennen. Het geven van (borst)voeding kan soms onzekerheid geven. Vaak heb je in het kraambed last van lichamelijke ongemakken en hormonale veranderingen. Als je je hier een klein beetje op instelt, dan hopen we dat deze kant van het kraambed je niet geheel overvalt. De kraamtijd staat in het teken van het vinden van een balans in de nieuwe gezinssituatie. Uiteraard krijg je de nodige begeleiding van de kraamverzorgende en van ons!

Nacontrole

Wanneer je onder onze begeleiding bevallen bent, ben je van harte welkom op de nacontrole. Deze plannen we in op het spreekuur, ongeveer zes weken na de bevalling. Dit doen we bij voorkeur bij de verloskundige die je bij de bevalling heeft begeleid. Voor deze afspraak kun je in de weken na je bevalling contact opnemen met onze assistente. Op deze nacontrole bespreken we hoe je terugkijkt op je bevalling, hoe het nu met je gaat en geven we informatie en advies over anticonceptie en een eventuele volgende zwangerschap. Natuurlijk vinden we het erg leuk als je je baby op deze afspraak meeneemt!

Wanneer je een medische indicatie had tijdens de bevalling, adviseren wij om een nacontrole af te spreken in het ziekenhuis.

Close Menu