Skip to main content
Monthly Archives

maart 2020

Nieuws update praktijkmaatregelen

By Nieuws

Hierbij willen we je voorzien van een update over de genomen maatregelen t.a.v. het coronavirus in de verloskundige zorg in onze regio. Vanuit de verschillende landelijke organisaties, waaronder onze beroepsorganisatie de KNOV en vanuit de ziekenhuizen zijn er aanpassingen en verscherpingen op het beleid. Wij volgen de berichten op de voet. De belangrijkste zaken:

– Verschillende locaties van de Atalmedial laboratoria zijn tijdelijk gesloten. Het laboratorium in Ziekenhuis Amstelland is dicht. Je kunt voor de NIPT of GTT (glucose tolerantietest) terecht op de locatie Jan Tooropstraat 138, in Amsterdam. De openstelling van de diverse locaties kan per dag verschillen en de informatie van de Atalmedial website is niet up to date. Wij adviseren je om, de dag voorafgaand aan je bezoek, na te gaan waar je terecht kunt, op telefoonnummer 0880037735

– De afspraken voor medisch noodzakelijke echo’s gaan door, waaronder de 20 weken screeningsecho bij echocentrum SAM. Ook hier is nu alleen de zwangere zelf welkom.

– Wij vragen je er rekening mee te houden dat wij je de (werk)dag voor je afspraak opbellen. Dit kan zowel met het praktijknummer als met een afgeschermd nummer zijn. Wij nemen dan vragen en informatie met je door. De controle-afspraak zelf is uitsluitend bedoeld voor de controle van je bloeddruk en de groei van je buik (met het luisteren van het hartje), of voor de medische echo-afspraak.

– Wij blijven je met klem vragen, om niet naar de praktijk te komen als je je grieperig of verkouden voelt, of als je mogelijk risicocontact hebt gehad met een besmet persoon. Als je dan een afspraak bij ons hebt, verzoeken wij je telefonisch of per email contact op te nemen met de assistente.

– Wij adviseren je te overwegen de 22 weken kinkhoestprik enige tijd uit te stellen. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week tot aan het einde van je zwangerschap. Enkele weken later vaccineren brengt tijdige en voldoende bescherming niet in gevaar.

– Vanaf een zwangerschapsduur van 35 weken geven wij je op het spreekuur een uitgeprinte versie van je zwangerenkaart mee. Zo kan iedere hulpverlener jouw medische gegevens inzien als dit nodig is. Wij vragen je deze kaart mee te nemen naar iedere afspraak in het ziekenhuis en bij de bevalling.

– Bij de bevalling thuis of in het ziekenhuis zijn alleen jij en je partner welkom. De extra persoon, die eerder nog welkom was, vervalt hierbij. Dit geldt helaas ook voor een geboortefotograaf of doula.

– Mocht er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, dan mogen wij niet altijd mee naar het ziekenhuis. In dat geval begeleiden wij je desgewenst tot aan de deur van het ziekenhuis. Wij dragen de zorg dan telefonisch over aan de gynaecoloog.

– Een badbevalling is nu alleen mogelijk indien je gezond bent, zonder tekenen van verkoudheid, ziekte of koorts. Indien dit wel het geval is, verhoogt dit de kans op besmetting van de hulpverlener en is dit niet toegestaan.

– Eerder ontmoedigden wij kraambezoek. Nu verzoeken wij je dringend om in de kraamweek geen bezoek te ontvangen. Deze maatregel is er voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de kraamverzorgende. Ontvang je toch bezoek, dan zal de kraamverzorgende weggaan.

Wij willen je vragen om updates t.a.v. nieuwe relevante informatie vanuit onze praktijk de komende tijd via onze website in de gaten te houden. Deze vind je hier onder ‘nieuws’.

Alle maatregelen zijn erop gericht om de kans op besmetting voor zorgverleners en cliënten zo klein mogelijk te maken. De zorgverleners vormen een belangrijke spil in de zorg voor zwangeren en hun ongeboren kind. Wij hopen op je begrip.

Corona maatregelen in de praktijk

By Nieuws
In heel Nederland worden extra maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de gezondheidszorg zijn de maatregelen die genomen worden nog strikter dan die geadviseerd worden aan de bevolking. Dit om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit is in de ziekenhuizen, maar ook dat de zorg van personeel aan het bed te allen tijde gegarandeerd kan blijven. Dit houdt in dat in ieder geval de acute zorg gewaarborgd moet worden, wat betekent dat reguliere zorg op een lager pitje moet komen te staan. Voor de geboortezorg is dit helaas niet anders. Op dit moment nemen alle ziekenhuizen maatregelen en ook wij als verloskundigen werken hierin samen met elkaar en met de ziekenhuizen. Het is van groot belang om de verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te beperken/vertragen. Wij volgen hierin het protocol van onze beroepsorganisatie, de KNOV, in de zorgverlening aan zwangeren en kraamvrouwen. Wij informeren je hierbij over de extra maatregelen die wij in de praktijk hebben moeten nemen, in het belang van jouw en onze gezondheid.

De volgende aanpassingen in onze zorg gaan per direct in werking en gelden in ieder geval tot 11 april a.s.:

Verloskundige zorg in de zwangerschap

De nieuwe richtlijn is om het interval tussen de controles in de zwangerschap zo groot mogelijk te maken, zo kort mogelijk fysiek contact te hebben en vragen en informatie telefonisch te bespreken. Indien jouw afspraak moet worden uitgesteld, nemen wij vanuit de praktijk contact met je op om je afspraak te verzetten, aangepast op de zorg die je nodig hebt. Vanzelfsprekend blijven spoedconsulten bestaan.

Wij zullen een werkdag voorafgaand aan je afspraak telefonisch contact met je opnemen, om je vragen en informatie te bespreken. We verzoeken je dan ook om je vragen voor te bereiden. Het contact tijdens de controle-afspraak zelf zal maar kort zijn en is alleen bedoeld voor het uitwendig onderzoek en het meten van je bloeddruk.

Wanneer je een controle-afspraak hebt, vragen we je van tevoren goed na te gaan of je je grieperig/verkouden voelt, of dat je mogelijk risicocontact hebt gehad met een besmet persoon. Als dat het geval is, kom dan niet naar de praktijk! Als je dan een afspraak bij ons hebt, verzoeken wij je telefonisch of per email contact op te nemen met de assistente. Wij zullen per situatie een oplossing bieden in de zorg die je nodig hebt.

Voel je je goed, dan vragen we je vóór een bezoek aan onze praktijk je handen te wassen en alleen naar het spreekuur te komen. Dus zonder partner, kinderen of andere belangstellenden. Dit geldt helaas ook voor je echo-afspraken. Anderen, zoals je partner of kinderen, kunnen indien gewenst via FaceTime meekijken. Wij schudden momenteel geen handen.

Echo’s op verzoek

Wij zijn genoodzaakt om voorlopig onze commerciële activiteiten te staken, zoals de ‘echo op verzoek’ (geslachtsecho, 3D echo). Cliënten die reeds een pretecho-afspraak hebben staan worden persoonlijk gebeld voor een passende oplossing.

Bijeenkomsten

Onze Centering Pregnancy bijeenkomsten, voorlichtingsavonden en ehbo cursus gaan voorlopig niet door.

De bevalling

In samenwerking met de regionale ziekenhuizen zijn er protocollen ontwikkeld met voorzorgsmaatregelen voor besmette personen die in het ziekenhuis moeten of willen bevallen en hun directe zorgverleners. Ook wij zullen de protocollen nauwgezet volgen. We verzoeken je desgevraagd deze instructies op te volgen, om zo het risico op besmetting van andere cliënten/patiënten, baby’s en betrokken zorgverleners te verkleinen. Ondanks dat we het zoveel mogelijk proberen te voorkomen, kan het zijn dat bepaalde instructies en maatregelen ingaan tegen de wensen in je bevalplan. We zullen proberen constructief mee te denken, maar de veiligheid van onszelf en anderen zal hierbij altijd voorgaan.

Wij raden je aan om, bij een ongecompliceerde zwangerschap, de keuze voor een thuisbevalling te overwegen. Je kunt je voorstellen dat thuis bevallen, voor mensen die niet besmet zijn, een veiliger alternatief kan zijn dan een poliklinische bevalling. In het ziekenhuis is de kans op besmetting immers groter dan in je eigen, niet-besmette omgeving. Niet-acute zorg (o.a. bevallen in het ziekenhuis zonder medische reden) zal in geval van een capaciteitsprobleem minder prioriteit krijgen in het ziekenhuis, dus, mits medisch verantwoord, leveren we deze zorg graag buiten de ziekenhuizen om.

Wij zijn afhankelijk van de maatregelen in ieder ziekenhuis. Het is mogelijk dat alleen één ander persoon, zoals je partner, welkom is bij de bevalling. Daarnaast is er geen bezoek mogelijk op de afdeling, ook niet van broertjes of zusjes.

In geval van een thuisbevalling, willen we je ook vragen geen andere familieleden of belangstellenden in huis toe te laten, buiten je partner of een ander persoon. Dit geldt voor de duur van de bevalling tot ons vertrek.

Kraamtijd

In het kraambed worden onze visites tot een minimum beperkt, we zullen zoveel mogelijk telefonisch of via beeldbellen (FaceTime of Skype) onze zorg verlenen.

Wij adviseren je kraambezoek te minimaliseren en ook hierbij hygiënemaatregelen in acht te nemen. Het is raadzaam om kritisch na te denken over wie je ontvangt en of dit enige tijd uitgesteld zou kunnen worden. De kraamverzorgende zal de adviezen en protocollen van de eigen kraamzorgorganisatie hanteren.

Er is geen contra-indicatie voor het geven van borstvoeding voor moeders met een verkoudheid, griep of met het coronavirus. Het coronavirus is niet aangetoond in moedermelk. Het kindje krijgt via de borstvoeding antistoffen mee, waardoor het weerbaarder is tegen virussen.

Zorgen over je gezondheid en het coronavirus

Als je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38 graden Celsius hebt, is het algemene advies om thuis te blijven, uit te zieken en afstand tot andere mensen te houden. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Als je klachten toenemen, bij koorts boven 38 graden Celsius, met hoesten of kortademigheid, moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost.

Een infectie met het coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam, of op aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Het virus is niet overdraagbaar op je kindje in de buik. Baby’s kunnen wel ziek worden, door zelf in contact te komen met het virus. Goede hygiëne is daarom belangrijk.

Heb je vragen over het coronavirus? Kijk op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 of bel informatienummer 0800-1351.

Wij nemen alle maatregelen, in het werk en privé, die nodig zijn om verantwoorde zorg te leveren. Wij begrijpen dat de extra maatregelen voor ongemak zorgen en dat de zorg in deze tijd niet altijd de meest prettige zorg is. Wij hopen op je begrip. We hopen jou zo op de meest veilige manier te kunnen begeleiden in deze bijzondere periode in je leven.

Close Menu